Nová medová vína

08.09.2020

Tenčící se zásoby lahvové medoviny nás donutily, trochu netradičně na začátku léta, naplnit lahve novou medovinou a medovými víny. Konečně tak došlo, vedle klasického medového vína a rytířské medoviny, na úplně dva nové druhy medových vín. To první je medové víno bezové, k jehož výrobě jsme použili sušený květ bezu černého a čerstvé plody téhož keře. Už při prvním stáčení víno nevypadalo vůbec špatně. Čekali jsme, že plod černého bezu víno trochu zbarví do tmava, ale nestalo se tak. Přeci jenom se toho plodu nepřidává nějaké významné množství. Jemné aroma černého bezu však ve víně zůstalo a chutná - dobře vychlazené - velmi dobře. Ve druhém případě šlo o pokus, kdy jsme pro výrobu klasického medového vína použili ten zvláštní med z pajasanu žláznatého. V počátku kvašení z kvasné zátky unikalo výrazné aroma medu, nicméně po ukončení zrání byla vůně medu ta tam a kromě sladké chuti medu ve víně zůstala jen pro tento med typická nahořklá chuť. Celkově se medové víno pajasanové tváří chuťově velmi zajímavě. Jemné kořeněné aroma, sladký výraz a nahořklá dochuť připomíná fortifikovaná vína typu Cinzano, Martini nebo Metropol Bianco. Pojmenovali jsme tedy toto víno jako medový aperitiv, protože i díky nahořklému aroma správně nastartovává naše chuťové pohárky a zvyšuje tak chuť k jídlu. V případě medového vína bezového počítáme do budoucna s další výrobou tohoto druhu vína. Co se však týče medového aperitivu, budeme moci další šarže vyrábět pouze v případě snůšky pajasanového medu ze stanoviště na Špičáku. Těší nás velmi, že oba druhy zákazníkům chutnají.