Medoviny a medová vína
Přírodně kvašené. Nové i původní receptury
Medoviny vyrábím postaru. Podle receptur paní Mgr. Evy Slanařové. Vlastní med, koření, suché plody, stoprocentní ovocné mošty, voda, kvasnice. Prostě bez chemie, cukru, lihu, aromat a barviv, bez vaření, za studena. Smícháš to, zkvasíš to, stočíš to, piješ to... Chutná to!
Vypadá to jednoduše. Ale celé je to na delší vyprávění.
Medovina a renesance
Žít v době renesance. Zažívat znovuzrození. O tom jsem snil. A splnilo se mi to. Žiji v době znovuzrození medoviny. S velkou radostí mohu říct, že jsem součástí renesance tohoto prastarého nápoje a patřím do rodiny medovinařů vyrábějících kvašené medoviny. Teprve od roku 2017 zakládám medoviny a medová vína. Osvědčené i vlastní receptury. Staré postupy a nové výzvy. O tom je vedle včelaření můj současný život.
O naší medovině
První medoviny jsem vyrobil podle převzatých receptur Vladimíra a Evy Slanařových z Lužné u Rakovníka. Tam odtud jsem po svých prvních várkách přestěhoval medovinařství domů do Kolešovic. Od začátku jsem chtěl dělat medovinu jako před staletími. Jen voda, med, kvasinky, přírodní koření, bylinky, plody keřů a stromů. Nic víc. A dělat ji sám jen se svojí rodinou. V malých objemech. Sladké, kořeněné, hořké, jemné, ovocné, aby si snad každý našel tu svoji a vychutnával ji podle své chuti, nálady nebo roční doby. Vítejte u naší medoviny!
Jak vyrábím medovinu já
Med zahřívám na 40 °C, rozmíchám s pitnou vodou a hned přidávám koření, bylinky, plody, přírodní ovocné šťávy a nakonec kvasinky. Následuje bouřlivé kvašení po dobu 3 až 6 týdnů, po dvou klidových týdnech nechávám 8 týdnů mladou medovinu dokvasit. Stáčím, čeřím, nechávám zrát. Půl roku nebo i více let podle druhu a chuti medoviny. Nakonec přichází na řadu filtrace a plnění do lahví.
Sortiment našich medovin
Medovina sváteční
Kořeněná, sladká klasická medovina. Kořeněná zejména skořicí, hřebíčkem, zázvorem. Vhodná k ohřevu. Obsah alkoholu 14,6 %.
Medovina vánoční
Sezónní medovina, kořeněná a sladká, s chutí staročeských perníčků. Letošní vánoční medovina pochází ze slunečnicového medu. Obsahuje hlavně skořici, hřebíček, zázvor. Je vhodná k ohřívání. Vkusný a lahodný dárek. Obsah alkoholu 11,7 %. "Vánočka" roku 2022 je již vyprodána.
Křivoklátské medové víno
Tradiční a zejména mezi muži oblíbená medovina či medové víno se siluetou majestátného hradu Křivoklát. Kořeněno především skořicí, hřebíčkem. Nová šarže je chmelena upraveným chmelem US Sabro. Tento chmel má aroma tropických plodů, mandarinky, cedru, máty a kokosu. Je to mladá a sladká medovina. Podává se studená. Známe ale zákazníky, kteří si i tuto medovinu dopřávají zahřátou. Obsah alkoholu 11,0 %.
Medovina rytířská
Jemná a sladká medovina. Připomíná intenzivní sladká bílá vína z evropského pobřeží Středozemního moře. Nejvýraznějším kořením je zázvor a kurkuma. Servíruje se dobře vychlazená. Přírodní sladké kořeněné medové víno. Tuto medovinu znají všichni opravdoví fechtýři a samozřejmě také jejich fraucimor. Obsah alkoholu 11,0 %.
Medové víno muškátové
Excelentní medovina připomínající dezertní víno. Zajímavý nápoj z medu. Kořeněné především zázvorem a muškátem. Nahořklý muškátový oříšek nahrazuje v této medovině bylinky, které jsou charakteristické pro chuť alkoholem fortifikovaných vermutů. Nejlépe chutná dobře vychlazená. Letošní medové víno zrálo tři roky. Obsah alkoholu 14,6 %.
Medovina chmelová
Každá medovina nemusí být jen sladká... Letos nabízíme příznivcům nasládlých a hořkých aperitivů chmelovou medovinu obsahující australský chmel Topaz. Patří mezi nejvíce hořké chmele (alfa kyseliny 18 %) a má aroma borové pryskyřice, liči, mučenky, hřebíčku. Obsah alkoholu 12,3 %.
Medové víno bezové
Vyzkoušeli jsme starou recepturu na výrobu bezové medoviny. Do medového roztoku jsme přidali sušený květ a čerstvé plody bezu černého. Vzniklo medové víno s jemným bezovým aroma. Podává se dobře vychlazené. Je to dívka nahoře bez, a nad její dlaní se vznáší včelka. Obsah alkoholu 11,0 %.
Medové víno šípkové
Srdce. Šípkové víno. Když to jde z cukru, proč by to nešlo z medu. To byla naše nová výzva. Nové šípkové získalo tmavší barvu ze sušených šípků, kterými jsme nešetřili. Nešetřii jsme ani medem. Vše rozmíchali s pramenitou vodou a přidali kvasinky. Tak jsme to zkusili. Medové vitaminy. Obsah alkoholu 13,4 %.
Medové víno bezinkové
Listy. Oproti bezovému vínu jsme vedle sušeného květu černého bezu použili sušené plody černého bezu. V tomto medovém vínu se více projevila chuť vyzrálých bezinek a získalo také na barvě. Obsah alkoholu 12,4 %.
Medové víno aroniové
Piky. Zavařenina z plodů aronie, tedy jeřábu černého, kterou jsem kdysi dostal, byla prostě vynikající. Tak jsme si řekli, že stejně dobré by mohlo být medové víno s přidáním černých bobulí plných antioxidantů, vitaminu C a tříslovin. Použili jsme sušené plody a ani tady jsme nešetřili. Sušená aronie medový kvas krásně obarvila a toto medové víno přímo ukázkově kvasilo a zrálo. Charakterově se blíží portskému vínu. Obsah alkoholu 14,1 %.
Medové víno jeřabinové
Kára. Když jsme založili dvě medová vína z tmavých bobulí černého bezu a aronie a k tomu červené ze šípku, chtěli jsme mít také dvě medová vína z červených bobulí. Tak nás napadla jeřabina. A měli jsme to komplet. Karty na kanastu. Sušené jeřabiny obarvily medový kvas, jak jsme potřebovali, do červena. Vedle jeřabinového aroma se v chuti objevila poměrně intenzivní hořkost. Vznikl tak zajímavý digestiv, "lehký", co do obsahu alkoholu, ale intenzivní, co do hořkosti. Vedle medovin (chmelové a křivoklátského medového vína), pro jejichž výrobu používáme hlávky chmelové révy, tu máme najednou třetí kvašený nápoj z medu, s výraznou hořkostí, který podporuje tvorbu žaludečních šťáv a pomáhá při poruchách trávení. Šarže úspěšně vyprodána, další jeřabinové víno založíme pravděpodobně v roce 2023.
Medové víno trnkové
Zcela nový druh naší medoviny ze sušených trnek. Jemná sladká chuť, krásná barva, připomíná tak trochu portské víno. Funguje jako digestiv, dobře se po něm tráví, pecičky trnky dávají medovině lehkou nahořklou dochuť. Obsah alkoholu 12,8 %.
Medové víno švestkové
Máte rádi sušené švestky nebo švestková povidla? Koupili jsme několik kilo na slunci sušených bio švestek a nechali je zkvasit s medem. Výsledné medové víno má opravdu barvu švestkových povidel a má i jejich aroma. Obsah alkoholu 13,4 %.
Medové víno rybízové
Vylisovali jsme šťávu z několika věder hodně zralého červeného a černého rybízu z naší zahrady a nechali zkvasit s medem. Takový medový rybízák. Sladké a zároveň nakyslé ovocné víno. Osvěžující víno. Obsah alkoholu 13,3 %.
Medové víno višňové
Čerstvá višňová šťáva a med. Hotové medové víno opravdu voní po čerstvých višních. Obsah alkoholu 13,7 %.
Medové víno kdoulové
Z 50 kilogramů kdoulí se podařilo vylisovat kolem 30 litrů narůžovělého moštu. Kořeněné aroma čerstvého moštu se objevuje i v hotovém medovém víně. Obsah alkoholu 11,5 %.
Naše medoviny a medová vína si můžete zakoupit v našem internetovém obchodu.