Medoviny a medová vína

Přírodně kvašené. Nová kolekce

Medoviny vyrábím postaru. Podle receptur paní Mgr. Evy Slanařové. Vlastní med, koření, suché plody, stoprocentní ovocné mošty, voda, kvasnice. Prostě bez chemie, cukru, lihu, aromat a barviv, bez vaření, za studena. Smícháš to, zkvasíš to, stočíš to, piješ to... Chutná to!

Vypadá to jednoduše. Ale celé je to na delší vyprávění.

Medovina a renesance

Žít v době renesance. Zažívat znovuzrození. O tom jsem snil. A splnilo se mi to. Žiji v době znovuzrození medoviny. S velkou radostí mohu říct, že jsem součástí renesance tohoto prastarého nápoje a patřím do rodiny medovinařů vyrábějících kvašené medoviny. Teprve od roku 2017 zakládám medoviny a medová vína. Osvědčené i vlastní receptury. Staré postupy a nové výzvy. O tom je vedle včelaření můj současný život.  

O naší medovině

První medoviny jsem vyrobil podle převzatých receptur Vladimíra a Evy Slanařových z Lužné u Rakovníka. Tam odtud jsem po svých prvních várkách přestěhoval medovinařství domů do Kolešovic. Od začátku jsem chtěl dělat medovinu jako před staletími. Jen voda, med, kvasinky, přírodní koření, bylinky, plody keřů a stromů. Nic víc. A dělat ji sám jen se svojí rodinou. V malých objemech. Sladké, kořeněné, hořké, jemné, ovocné, aby si snad každý našel tu svoji a vychutnával ji podle své chuti, nálady nebo roční doby. Vítejte u naší medoviny!

    Jak vyrábím medovinu já

    Med zahřívám na 40 °C, rozmíchám s pitnou vodou a hned přidávám koření, bylinky, plody a nakonec kvasinky. Následuje bouřlivé kvašení po dobu 3 až 6 týdnů, po dvou klidových týdnech nechávám 8 týdnů mladou medovinu dokvasit. Stáčím, čeřím, nechávám zrát. Půl roku nebo i více let podle druhu a chuti medoviny. Nakonec přichází na řadu filtrace a plnění do lahví. 

    Sortiment našich medovin

    Medovina sváteční

    Kořeněná, sladká klasická medovina. Kořeněná zejména skořicí, vanilkou a badyánem. Vhodná k ohřevu. Obsah alkoholu 12,0 %.

    Medovina velikonoční a vánoční

    Sezónní medoviny, kořeněné a sladké, s chutí staročeských perníčků. Obsahují hlavně skořici, hřebíček, vanilku a badyán. Výborné ohřáté. Vkusný a lahodný dárek. Velikonoční medovinu nabízíme zpravidla od začátku března do Velikonoc. Vánoční medovinu pak začínáme prodávat v průběhu října do vánočních svátků. Obsah alkoholu 12,0 %.

    Křivoklátské medové víno

    Tradiční a zejména mezi muži oblíbená medovina či medové víno se siluetou majestátného hradu Křivoklát. Kořeněno především skořicí, hřebíčkem a chmeleno hlávkovým žateckým poloraným červeňákem, který má to nejlepší chmelové aroma na světě. Jedině takový chmel dává křivoklátskému medovému vínu aromatickou a jemně hořkou chuť. Ke chmelení této medoviny používám svůj vlastní chmel v bio kvalitě. Podává se studená. Známe ale zákazníky, kteří si i tuto medovinu dopřávají zahřátou. Obsah alkoholu 13,0 %.

    Medovina rytířská

    Jemná a sladká medovina. Připomíná intenzivní sladká bílá vína ze Středozemí. Nejvýraznějším kořením je zázvor a kurkuma. Servíruje se dobře vychlazená. Přírodní sladké kořeněné medové víno. Tuto medovinu znají všichni opravdoví fechtýři a samozřejmě také fraucimor. Obsah alkoholu 11,5 %.

    Medové víno muškátové

    Excelentní medovina připomínající jemný vermut. Svěží a mimořádný nápoj z medu. Sametový vinný bouquet. Kořeněné především zázvorem a muškátem. Medovina roku 2017 v kategorii metheglinů, bylinných a kořeněných medovin. Nejlépe chutná dobře vychlazená. V poslední době obzvláště žádaný a zákazníky velmi dobře hodnocený kvašený nápoj z medu. Obsah alkoholu 12,0 %.

    Medovina chmelová

    Každá medovina nemusí být jen sladká... Tříletá polosuchá medovina obsahující výrazný podíl chmele. K výrobě této šarže jsem použil dva druhy chmele. Vlastní hlávkový chmel odrůdy žatecký poloraný červeňák v bio kvalitě a upravený chmel odrůdy Simcoe z USA. Chmelení jsem provedl nadvakrát. První při hlavním kvašení a druhou várku chmele jsem do kvasu přidal po dvou měsících od založení. Medovou chuť nové chmelové medoviny doprovází příjemná chuť skořice, výrazně ovocná chuť zámořského chmele, propojená s aroma našeho jedinečného žateckého chmelu, kterou  uzavírá hořký dozvuk kombinace obou chmelů. Mezi medovinami je chmelová medovina tak trochu výjimečným nápojem. Podává se chlazená. Ideální nápoj k posezení pod střechou zahradní pergoly, které začíná odpoledne, pokračuje večer a končí s přicházející nocí... Vhodná také jako aperitiv. Obsah alkoholu 14,0 %.

    Medové víno bezové

    Vyzkoušeli jsme starou recepturu na výrobu bezové medoviny. Do medového roztoku jsme přidali sušený květ a čerstvé plody bezu černého. Vzniklo medové víno s jemným bezovým aroma. Podává se dobře vychlazené. Je to jako dívka nahoře bez, nad jejíž dlaní se vznáší včelka. Obsah alkoholu 13,5 %.

    Medový aperitiv

    Neboli medové víno pajasanové. Vezměte menší skleničku se stopkou a nepijte ani najednou, ani příliš rychle... Vzali jsme recepturu klasického medového vína, odměřili koření, přidali do medového roztoku a pár měsíců čekali, co se bude dít. Ještě je tedy třeba upřesnit, že pro založení medoviny jsme použili zvláštní pajasanový med, kterého se prostě v roce 2018 na Špičáku mezi Rakovníkem a Křivoklátem urodilo. Z počátku bylo v kvasírně znát aroma pajasanového medu. To se však v průběhu zrání medového vína postupně ztrácelo, až zbyla jen chuť zázvoru a muškátu, výraznější nasládlá chuť a trochu nečekaný hořký dozvuk. Právě nahořklá chuť je také jednou z vlastností toho aromatického světléno a značně tekutého pajasanového medu. A tak vznikl náš medový aperitiv. Nápoj připomíná známá fortifikovaná vína, jako je Cinzano nebo Martini, povzbuzuje chuť k jídlu a podává se dobře vychlazený třeba s plátkem citronu nebo by to šlo možná i s olivou. V každém případě budoucnost našeho medového aperitivu je závislá na snůšce pajasanového medu, která zrovna nebývá každým rokem. Je zapotřebí teplejší počasí v průběhu května a června a může se to třeba zase jednou povést. Takže jde o limitovanou šarži. Obsah alkoholu 12,5 %.

    Medovina lipová

    Na našem novém stanovišti poblíž zříceniny hradu Týřova, nad údolím Oupořského potoka, při hranici Národní přírodní rezervace Týřov, nám včely jako první nanosily lipový med. Část snůšky lipového medu jsme si odložili stranou a vyrobili z něj přírodní medovinu bez přidání koření a bylin. To aroma lipového medu tam je. Limitovaná šarže. Obsah alkoholu 13,0 %.

    Medovina slunečnicová

    Typickým znakem slunečnicového medu je aroma květů a plodů citrusů a mírně navinulá chuť. Zkusili jsme z tohoto medu osvěžující chuti vyrobit přírodní medovinu. Svým vzhledem tato medovina před filtrací připomínala pomerančový džus. Při lahvování si zachovala oranžový odstín a nádech citrusového aroma. Limitovaná šarže. Obsah alkoholu 12,5 %.

    Medové víno šípkové

    Srdce. Šípkové víno. Když to jde z cukru, proč by to nešlo z medu. To byla naše nová výzva. Nové šípkové získalo tmavší barvu ze sušených šípků, kterými jsme nešetřili. Nešetřii jsme ani medem. Vše rozmíchali s pramenitou vodou a přidali kvasinky. Tak jsme to zkusili. Medové vitaminy. Limitovaná šarže. Obsah alkoholu 12,5 %.

    Medové víno bezinkové

    Listy. Oproti bezovému vínu jsme vedle sušeného květu černého bezu použili sušené plody černého bezu. V tomto medovém vínu se více projevila chuť vyzrálých bezinek a získalo také na barvě. Limitovaná šarže. Obsah alkoholu 12,0 %.

    Medové víno aroniové

    Piky. Zavařenina z plodů aronie, tedy jeřábu černého, kterou jsem kdysi dostal, byla prostě vynikající. Tak jsme si řekli, že stejně dobré by mohlo být medové víno s přidáním černých bobulí plných antioxidantů, vitaminu C a tříslovin. Použili jsme sušené plody a ani tady jsme nešetřili. Sušená aronie medový kvas krásně obarvila a toto medové víno přímo ukázkově kvasilo a zrálo. Limitovaná šarže. Obsah alkoholu 12,0 %.

    Medové víno jeřabinové

    Kára. Když jsme založili dvě medová vína z tmavých bobulí černého bezu a aronie a k tomu červené ze šípku, chtěli jsme mít také dvě medová vína z červených bobulí. Tak nás napadla jeřabina. A měli jsme to komplet. Karty na kanastu. Sušené jeřabiny obarvily medový kvas, jak jsme potřebovali, do červena. Vedle jeřabinového aroma se v chuti objevila poměrně intenzivní hořkost. Vznikl tak zajímavý digestiv, "lehký", co do obsahu alkoholu, ale intenzivní, co do hořkosti. Vedle medovin (chmelové a křivoklátského medového vína), pro jejichž výrobu používáme hlávky chmelové révy, tu máme najednou třetí kvašený nápoj z medu, s výraznou hořkostí, který podporuje tvorbu žaludečních šťáv a pomáhá při poruchách trávení. A nejen to umí jeřabina. Limitovaná šarže. Obsah alkoholu 11,5 %.


    Naše medoviny a medová vína si můžete podle dostupnosti objednat a koupit v našem internetovém obchodu. 


    Medovinárna

    Prodejce naší medoviny v Praze

    Medovinárna v centru hlavního města Prahy nabízí ty nejlepší medoviny, které jsou v Čechách k mání. V útulných prostorách nedaleko Karlova náměstí můžete vybírat až ze 100 druhů medovin od předních výrobců. Jsme velmi potěšeni, že můžeme být součástí pestré kolekce tradičních medovin. Právě zde, a na jediném místě v Praze, můžete zakoupit všechny druhy našich medovin a medových vín. 

    WWW.MEDOVINARNA.CZ