Medový aperitiv

Neboli medové víno pajasanové. Vezměte menší skleničku se stopkou a nepijte ani najednou, ani příliš rychle... Vzali jsme recepturu klasického medového vína, odměřili koření, přidali do medového roztoku a pár měsíců čekali, co se bude dít. Ještě je tedy třeba upřesnit, že pro založení medoviny jsme použili zvláštní pajasanový med, kterého se prostě v roce 2018 na Špičáku mezi Rakovníkem a Křivoklátem urodilo. Z počátku bylo v kvasírně znát aroma pajasanového medu. To se však v průběhu zrání medového vína postupně ztrácelo, až zbyla jen chuť zázvoru a muškátu, výraznější nasládlá chuť a trochu nečekaný hořký dozvuk. Právě nahořklá chuť je také jednou z vlastností toho aromatického světléno a značně tekutého pajasanového medu. A tak vznikl náš medový aperitiv. Nápoj připomíná známá fortifikovaná vína, jako je Cinzano nebo Martini, povzbuzuje chuť k jídlu a podává se dobře vychlazený třeba s plátkem citronu nebo by to šlo možná i s olivou. V každém případě budoucnost našeho medového aperitivu je závislá na snůšce pajasanového medu, která zrovna nebývá každým rokem. Je zapotřebí teplejší počasí v průběhu května a června a může se to třeba zase jednou povést. Takže jde o limitovanou šarži. Současná šarže má 12,5 % alkoholu. 

175,00 Kč
Please select variants first